Osteopathie voor volwassenen

Op zoek naar de oorzaak

Chronische rugpijn, uitstralende pijn in arm of been, migraine, whiplash, slechte darmwerking, buikpijn. Veel mensen leven met klachten die niet makkelijk te behandelen zijn. In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar die de oorzaak niet weg nemen, waardoor de klacht steeds terugkomt. In zo'n geval kunt u een osteopaat raadplegen. Osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht, die bijvoorbeeld bij chronische rugpijn soms wel eens kan liggen in een vastzittend gewricht in de schedel, de wervelkolom of de voet. Een osteopaat onderzoekt daarom niet alleen de regio waarin de klacht optreedt, maar het hele lichaam en gaat daar aan het werk waar hij de oorzaak aantreft. Een osteopaat opereert niet, maar maakt los wat los moet zitten en doet dit met zachte handgrepen.

Het lichaam is een eenheid

De osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is. Dat lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om storingen te verhelpen. Als het lichaam gezond is, gebeurt dat ook. Is het evenwicht verstoord geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk, een ziekte of operatie, stress of slechte voedingsgewoonten, dan heeft het lichaam vaak hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Een osteopaat kan het lichaam daarbij helpen. Dat kan hij bij het bewegingsapparaat, dat bestaat uit gewrichten, spieren en kapsels, maar ook bij organen en het hoofd. Organen en schedelbotten zijn net als spieren en gewrichten altijd onderhevig aan verandering. Cellen worden afgebroken, nieuwe worden aangemaakt. Maar als er in dat proces iets misgaat door het vastzitten van structuren, kunnen er klachten optreden. Zo kunnen schouderklachten rechts veroorzaakt worden door verklevingen rond de lever. Een osteopaat is opgeleid om beenderen en organen één voor één weer vrij te laten bewegen zodat het lichaam als geheel weer ongehinderd en pijnvrij kan functioneren.

Handwerk

De osteopaat is in staat om te herkennen welke organen, bindweefsels, botten, zenuwen of wervels minder beweeglijk zijn geworden. Tijdens een behandeling neemt de osteopaat die delen van het lichaam onder handen die de klacht veroorzaken, of die een ander orgaan, zenuw of wervel ertoe brengen de klacht te veroorzaken. Bij het eerste consult wil de osteopaat weten wat de klachten nu zijn, welke er al eerder zijn geweest en welke behandelingen de patiënt al heeft gehad. Vervolgens gaat de osteopaat op zoek naar bewegingsstoornissen. Zowel onderzoek als behandeling gebeuren al tijdens de eerste sessie en aan het eind van deze sessie vertelt de osteopaat wat zijn bevindingen zijn en hoeveel behandelingen hij nodig acht. De osteopaat werkt altijd met zijn handen, hij gebruikt geen apparatuur. Met zijn handen kan hij het beste voelen wat hij doet. De osteopaat zal in een behandeling proberen de oorzaak van een klacht weg te nemen, in de verwachting dat daarmee het lichaam in staat gesteld wordt zichzelf verder te herstellen. Behandelingen volgen daarom niet kort op elkaar. Een behandeling kan drie kwartier tot een uur duren. Na 6 behandelingen evalueren wij met u het door u bemerkte resultaat.

© Copyright 2016 Osteopathie Aalsmeer. Alle rechten voorbehouden